placeholder-image

SFATURI PENTRU SOFERI

CATEGORII DESCOPERITI & TRIMITETI

Fiti pregatit pentru iarna

Fiti pregatit pentru iarna

In asteptarea primilor fulgi de zapada, ar trebui sa nu uitati ca, in Europa, iarna este anotimpul fenomenelor extreme. Cand vine vorba de condus, drumurile pot deveni rapid periculoase in acest anotimp cu vreme imprevizibila. Asa ca haideti sa aflam cum va puteti deplasa in conditii de siguranta in aceasta iarna.

Ploaia, vremea rece, zapada si gheata fac ca drumurile sa devina alunecoase. Teoretic, se poate intampla orice, dar sansele de a va deplasa in siguranta cresc daca masina este pregatita, iar dvs. conduceti cu atentie. Odata cu primul inghet, verificati-va masina si adaptati-va stilul de condus la noile conditii.

Schimbati anvelopele

Prin montarea anvelopelor de iarna va puteti deplasa in conditii de siguranta la temperaturi scazute, deoarece acestea asigura o aderenta superioara si o manevrabilitate sporita, reducand distanta de franare in timpul iernii. In anumite tari, montarea anvelopelor de iarna este impusa prin lege, asa ca asigurati-va ca respectati legislatia locala atunci cand va deplasati in Europa. Este recomandabil sa utilizati 4 anvelope de iarna deoarece, prin montarea a doar doua anvelope de acest fel, vehiculul poate deveni instabil in conditii de iarna.

Verificati elementele de baza

Rezervorul lichidului de parbriz trebuie sa fie plin, bateria incarcata si uleiul utilizat trebuie sa fie potrivit. Sistemul de dezaburire luneta si cel de incalzire trebuie sa functioneze corect. Stergatoarele si luminile trebuie si ele sa se afle in stare buna de functionare. Atunci cand temperatura scade, anvelopele pierd din presiune, asa ca verificati lunar presiunea in timpul iernii. Pentru orice fel de nelamuriri, contactati un specialist.

Pregatiti-va pentru urgente

Asigurati-va ca aveti intotdeauna in masina trusa de prim ajutor, roata de rezerva umflata corespunzator, mancare, apa, o patura si haine calduroase. Daca ramaneti inzapezit, veti fi bucuros sa aveti in masina toate aceste lucruri.

Planificati-va traseul

Prognozele meteo si sfaturile de calatorie va pot ajuta sa evitati situatiile periculoase si sa reduceti timpul de deplasare. Informati-va, astfel incat sa puteti evita situatiile in care ati putea fi obligat sa franati brusc pe o suprafata alunecoasa.

Curatati-va masina

Inainte de a porni la drum, curatati-va masina de zapada si gheata. Zapada ramasa pe masina se poate desprinde si poate reduce vizibilitatea dvs. sau a altor soferi. In special luminile, geamurile si oglinzile trebuie sa fie curate, fara zapada si gheata.

Conduceti cu atentie

Pe vreme rea, reduceti viteza, cresteti distanta de franare si evitati accelerarile si franarile bruste. Folositi luminile de intalnire atunci cand vizibilitatea este redusa. Anvelopele de iarna pot creste siguranta si increderea dvs. la volan. Alegeti o marca de anvelope performante din punct de vedere al randamentului kilometric si al franarii.

Descarcati lista de verificare a masinii pentru iarna

Informaţii oferite de MICHELIN

GASESTE ANVELOPA POTRIVITĂ

REVENIRE

Site optimizat pentru mobil.

OK Comutati la versiunea desktop